BoekenColumnsFilmsGamingHarry PotterUitgelicht

‘Van week vol helden en schurken naar compleet Potter-jaar bij Beverse bibliotheek’

In Nederland kennen we elk najaar de Kinderboekenweek. Maar in België kent men ook een dergelijke week: in het voorjaar organiseert men de Jeugdboekenweek. Het thema dit jaar is ‘Helden en schurken’ en Bibliotheek Beveren pakt wel heel groots uit. De bibliotheek organiseert een heus ‘Harry Potter-jaar’ met op 5 maart een cosplay wedstrijd. Ons zustermedium PotterDome sprak met bibliothecaris Mireille Geerinck.

‘Net als in Nederland heeft ook in België een boekenweek voor kinderen plaats: ‘de Jeugdboekenweek’, vertelt Geerinck tijdens een telefonisch interview, ‘dat is telkens met een bepaald thema, dit jaar ‘Helden en Schurken’, met een verdere uitwerking naar Harry Potter’. Waar in Nederland trouwens de boekenweek in het najaar plaats heeft, wordt de Belgische variant juist in het begin van de lente georganiseerd’.

Niet het eerste ‘themajaar’

De Beverense bibliotheek gaat nog een stapje verder: van een week naar een jaar.
Voor de Beverense bibliothecaris lijkt het organiseren van een dergelijk aar trouwens gesneden koek, zo blijkt als ze vertelt over een soortgelijk thema: ‘In regioverband organiseerden we in 2016 al een Roald Dahl-jaar’, aldus Geerinck, ‘waar we diverse activiteiten organiseerden rond de overleden schrijver’. Dahl is onder meer bekend van de ‘Grote Vriendelijke Reus’, ‘Ieorg Idur’ en Matilda, welke ook verfilmd is eind jaren ‘90.

Harry Potter-jaar in de strijd tegen ontlezing?

Geerinck signaleert in haar dagelijkse praktijk een belangrijke ‘ontwikkeling’. Of juist ‘neerwaartse spiraal’? Ontlezing komt niet alleen in Nederland, maar zéér zeker ook in België voor, zo blijkt. ‘Mede door de afgelopen twee jaar (covid-19) is men grotendeels digitaal gegaan. Je ziet dat veel jongeren – tieners – niet meer een goed boek pakken, maar bijvoorbeeld op de laptop of smartphone zitten’. 

tekst gaat verder onder de foto

Gaat Harry Potter de strijd aan met de ontlezing, rond de tieners? De groep waar Geerinck en haar bibliotheek zich op focust: ‘ik hoop het’. Wat in elk geval hier wel aan kan bijdragen, is dat er geen sprake is een maand maar een geheel jaar. ‘Al eerder sluimerde het idee bij een collega een jaar te organiseren aan de hand van Harry Potter’, aldus de bibliothecaris. 

Beveren wordt betoverd

En in dat jaar zet de bibliotheek Beveren flink op zijn (tover)kop, blijkt uit de een aantal aangekondigde activiteiten. Zo organiseert de bibliotheek filmvoorstellingen, enkele lezingen en quizjes. Ook aan een leesclub is gedacht.

Maar het meest uit het oog springt toch een cosplay wedstrijd, die gehouden wordt tijdens de opening. Maar het meest uit het oog springt toch een cosplay wedstrijd, die gehouden wordt tijdens de opening. Bij cosplay maken de deelnemers gebruik van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context.

Geerinck: ‘met de cosplay wedstrijd zorgen we voor een feestelijke start van het Harry Potter-jaar. Iedereen – kinderen én volwassenen – wordt opgeroepen om zich te verkleden in Potter-stijl en wordt gefotografeerd. Voor de winnaar ligt er een mooie prijs in het verschiet, voor de overige deelnemers zijn er kleine attenties’.

Een interessant jaar

Kortom, het belooft een interessant jaar te worden voor Geerinck. Want gaat Harry Potter daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de ontlezing? En wat voor moois komt er nog allemaal uit voort? De tijd zal het leren…

Foto bovenaan: Bibliotheek Beveren

Leave a comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Articles

AvengersGamingLeesvoerScience FictionSuperheldenTitelsUitgelicht

Even voorstellen: PD Today

Aangenaam kennis te maken! Wij zijn PD Today. In beta-fase. Onze naam...

Harry PotterLeesvoer

Robbie Coltrane overleden

De Schotse acteur Robbie Coltrane die de rol van Rubeus Hagrid in...

FragmentenHarry Potter

PotterDome Inside – de voorloper van PD Today

PotterDome Inside – Pen Stewart over schrijven, kunst en doceren

6
Fantasia NostalgiaGaming

Sony’s New Studio Is Working On A “Beloved Franchise” With Naughty Dog

Mauris mattis auctor cursus. Phasellus tellus tellus, imperdiet ut imperdiet eu, iaculis...