BlogsGamingGekibbelHarry PotterNieuwsUitgelicht

‘Een eigen wereld creëren op de grondvesten van Potter’

Fabeldieren die achtergelaten worden in snikhete magische voertuigen en vervolgens een geïrriteerde Hermelien (sorry, vandaag even op z’n Nederlands) die er een wet doorheen probeert te jassen om de plegers van zulke feiten te straffen. Die vervolgens weer enorme weerstand treft bij zogenaamde politieke partijen.

Het is de start van PotterDome die een eigen ‘stempel’ gaat drukken op het Harry Potter-landschap. Minder ruimte voor het ‘alledaagse nieuws’ waarbij we het zoveelste gerucht moeten herkauwen (u snapt nu waarschijnlijk waarom het daarom de afgelopen maanden wat stiller was, wij moesten onszelf even “opnieuw uitvinden”). De traditionele media als NOS.nl en de enkele fansite die er is schrijven er al over, dus waarom zouden WIJ dat moeten doen?!

Vaker zullen Harry Potter zelf, Newt Scamander en Albus Dumbledore als onderdeel van de franchise de PotterDome-kolommen niet meer halen, maar vanzelfsprekend zijn er momenten dat ze ongetwijfeld – als de situatie erom vraagt – nog ruimte krijgen. Maar nóg vaker zullen diezelfde Harry Potter, Newt Scamander en Albus Dumbledore het nieuws halen waarbij we de dagelijkse actualiteit begieten met een ‘Hogwarts-sausje’. Een soort ‘Speld’, maar dan magischer.

Ook is er – meer dan ooit – ruimte voor particuliere Potterish’ producties, in woord en beeld. In de Hersenpan – zeg maar de Netflix-achtige dienst van PotterDome – hebben we al diverse fan producties opgenomen (lang leve het feit dat embedden niet onder het auteursrecht valt, we zijn eerlijk) en we staan open voor meer. We horen het graag als jij zo’n productie maakt!

In de laatste jaren heb ik – inmiddels gepromoveerd tot hoofdredacteur-uitgever – geleerd dat het belangrijk is de actualiteit ook in de popcultuur naar binnen te halen. Tegelijkertijd denk ik dat de popcultuur ook wijze lessen heeft voor in de dagelijkse praktijk. Niet alleen Harry Potter bevat een ‘moraal’, een ander bekend voorbeeld (en mijn persoonlijke inspiratiebron) zijn bijvoorbeeld de Mighty Morphin Power Rangers, waarin de boodschap is dat iedereen als een ranger kan leven: niet met de pakjes, maar dat je goed bent voor anderen én jezelf.

Popcultuur heeft wat mij betreft een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. Dat heb ik ervaren in de eerste jaren PotterDome – we spreken dan over 2004. Veel mensen die ons team versterkten of die lid waren – en dat was ‘sector breed’ – hadden een bepaalde kwetsbaarheid maar tegelijkertijd ook een enorme kracht/talent. Daarnaast zijn veel Potter-fans maatschappelijk georienteerd – het leidde in Amerika zelfs tot initiatieven als The HP Alliance en een oud-collega van Mugglenet wist het er tot de politiek te zoeken.

Als PotterDome – oudste Potter-platform in Nederland op dit moment – denk ik ook dat het nu onze taak is de traditionele rol – waarin we feitelijk schrijven wat iedereen al schrijft – achter ons te laten en inderdaad verder te kijken. En wie weet kan ik een wijze les wel toepassen in mijn andere werk – daar in de politieke hoek (nee, geen belangenverstrengeling).

Met de zomerserie ‘Let op uw fabeldieren’ hebben we aan deze nieuwe denkwijze – de actualiteit naar binnen halen en de lessen van Potter toepassen in de dagelijkse praktijk – een start gegeven. Een goede manier om ‘het onschuldige kind’ in jezelf naar boven te halen. Misschien bedenken we samen op die manier de oplossingen voor het – gekscherend gezegd – klimaatprobleem (nee, we kunnen het niet wegtoveren)?

En dat is niet het enige. Achter de schermen bouwen we Kings Cross Station – ontmoetingsplek én rpg – op. Een aantal zaken, zoals een goed functionerend ‘duelleersysteem’, een ‘Diagon Alley’, Chocokikkers en dergelijke zijn nu in ‘ontwikkelingsfase’. Niet alles doet nog wat het moet doen dus ik heb wat sleutelwerk nog. Waar ik wel gigantisch blij mee ben is dat ik een aantal collega’s vanuit de PotterDome 2.0 tijd – toen ik dus een ‘functie elders’ had (lol) – bereid heb gevonden onze redactie te komen versterken, namelijk Gianna del’Castro en Nathalia Matthews. Zo zijn PotterDome 1.0 (mijn era) en PotterDome 2.0 toch ‘herenigd’ in PotterDome 3.0.

Over Kings Cross Station – en de rest – houd ik je graag op de hoogte.

Volg daarom deze website en registreer je als abonnee. Het is gratis!

Chris de Boer, hoofdredacteur-uitgever

PS: Voor de helderheid – ook al zijn we een platform dat een eigen wereld creëert op de grondvesten van Potter, verwacht van ons geen nevendiensten zoals bijvoorbeeld Modern Myths en Fantasize aanbieden. Daar zijn zij veel beter in. Wij bouwen op onze manier aan een nieuwe Fantasy era.

Leave a comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Articles

AvengersGamingLeesvoerScience FictionSuperheldenTitelsUitgelicht

Even voorstellen: PD Today

Aangenaam kennis te maken! Wij zijn PD Today. In beta-fase. Onze naam...

Harry PotterLeesvoer

Robbie Coltrane overleden

De Schotse acteur Robbie Coltrane die de rol van Rubeus Hagrid in...

FragmentenHarry Potter

PotterDome Inside – de voorloper van PD Today

PotterDome Inside – Pen Stewart over schrijven, kunst en doceren